2015. július 3., péntek

GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK



GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK

A gyógynövényekkel történő orvoslás évezredekre nyúlik vissza, napjainkban egyre nagyobb reneszánszát éli a különböző gyógynövénykivonatokkal történő megelőzés és gyógyítás.

Fitoterápia mondjuk ki a varázsszót, de vajon tudjuk-e, mióta is használunk gyógyító szerként gyökeret, levelet, hajtást, háncsot, virágot? A gyógynövényekről szóló első, agyagtáblára vésett feljegyzések (Kr. előtt 3000 körül) a suméroknak köszönhetők, később az ókori Egyiptomban egy fáraó sírjában talált papirusztekercs már 877 féle betegséget, és több száz, a természetben előforduló gyógynövényt említ, s ezek hatásos alkalmazásáról is beszámol. Az ókori görögök és rómaiak előszeretettel használták a különböző növényi eredetű szereket, ezekből az időkből származnak az első gyógynövényes kézikönyvek is. A középkorban, hogy finoman fogalmazzunk a népi gyógyászat alkalmazása nem volt ildomos, annak gyakorlóit többnyire boszorkánynak tekintették, a vajákos, titokzatos erőkkel gyógyító asszonyokat tűzzel-vassal üldözték. Egyedül a kolostorokban szerveződő ápolással, gyógyítással foglalkozó szerzetesrendek gyakorolhatták legálisan a gyógyítás tudományát - egyre több gyógynövény alkalmazásával.

A mai értelemben vett modern gyógynövénygyógyászat fogalma, az ugyancsak a középkorban élő gyógyszerész-orvos Parcelsus nevéhez köthető. Az évezredek alatt összegyűlt gyógyító tapasztalatokból, a növények gyógyító mechanizmusának megfigyeléséből, azok használatából alakult ki tehát a fitoterápia tudománya. A korszerű tudományos felfedezéseknek köszönhetően ma már számos olyan eljárás áll a szakemberek rendelkezésére, amelyekkel a leghatásosabban vonhatják ki a gyógynövényekből a később kapszulákba csomagolt gyógynövénykivonatokat.

    Mire használjam?

Napokig sorolhatnánk a gyógynövénykivonatok felhasználási területeit, kezdve a sebgyógyítástól, a felfázásos betegségek gyógyításán át, az izomfájdalmak, mozgásszervi betegségek kezeléséig vagy a különböző hangulatváltozások javításáig. Enyhébb húgyúti fertőzésekre például a tőzegáfonyát, zúzódásokra az árnikavirágot, májvédelemre a szilamarint javasolják, alvászavarokra a citromfűlevél, depressziós állapotokban az orbáncfű, visszérgyulladásokra a vadgesztenye, a fokhagyma kivonata segítheti a gyógyulási folyamatokat - hogy csak néhány gyakrabban használt gyógynövény alkalmazását említsük.

A gyógynövények jótékony hatásával számos, krónikus betegség orvosolható, a gyógynövény-kivonatokban rejtőző "életesszenciák" immunrendszerünk erősítését, azaz a betegségekkel szembeni fokozott ellenállás kialakítását segítik. Rendszeres fogyasztásukkal láthatatlan védőpajzzsal vesszük körbe magunkat, a gyógynövényekben található természetes vegyületek megedzik szervezetünket.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a gyógynövénykivonatok jelentős mennyiségben tartalmazzák az adott gyógynövény hatóanyagait, ezért, bár nincs különösebb kockázata alkalmazásuknak, de minden esetben alaposan olvassuk el, a gyógykészítmény leírását, ismerjük meg annak hatóanyagtartalmát, s ha a hagyományos gyógyszerek mellett alkalmazzuk azokat, kérjük ki szakember véleményét.

    Kiválasztás és előállítás tudományos alapokon

A gyógynövénykivonatok elkészítéséhez használt növények, a növényi részek kiválasztása ma már szigorúan tudományos alapon történik, mint ahogy az is, hogy a növényből a lehető legnagyobb mennyiségű gyógyhatású hatóanyagot tartalmazó részt használják fel.

Hétköznapjainkban gyakorta hívjuk segítségül a kivonatokat különböző porított gyógynövények forrázataként vagy folyékony tinktúra formájában, de egyre kevesebb időnk van a szertartásos gyógyitalok lassú kortyolgatására, a szerek elkészítésére, ezért népszerűbbek az egyenletes hatékonyságot biztosító, könnyen lenyelhető teljes higiéniát biztosító gyógynövénykapszulák. A kapszulába már por formájába kerülnek a hatóanyagok, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint az előírt mennyiségben elfogyasztani őket.

Azt, hogy a kapszulában található por teljes mennyiségben tartalmazza a gyógynövény hatóanyagait, többek között egy újfajta eljárás garantálja. A fagyasztva őrlés eljárásával feldolgozott hatóanyagot tartalmazó részeket folyékony nitrogénnel -50 fokra hűtik, majd porrá őrlik. Vizsgálatok bizonyították ugyanis, hogy a normál hőmérsékleten történő aprításkor olyan hő keletkezik, amelynek könnyen esnek áldozatul a számunkra oly fontos vitaminok, enzimek, illóanyagok. A teljes por így változatlan formában tartalmazza a növényi rész valamennyi fő- és másodlagos hatóanyagát, amelyek felerősítik egymás hatását. A gyógynövénykivonatokat tartalmazó Arkocaps sorozat kapszuláiban már ilyen eljárással készített kivonatot találunk.

A gyógynövénykivonatokkal természetes élőhelyünk, évezredek óta ismert gyógyhatású növényeinek legjavát vehetjük magunkhoz - egészségünkre válva.

Hiszen tudjuk: fűben, fában orvosság…

( origo)





GYÓGYNÖVÉNYEINK BETEGSÉGEK SZERINTI ALKALMAZÁSA

Angolkór: csipkebogyó, diólevél, édesköménymag, kakukkfű, kálmosgyökér, kerekrepkény, tarackgyökér, tölgyfakéreg; ezen­kívül csukamáj olaj.

Aranyeres bántalmak, belsőleg: acsalapugyökér, benedekfű, cickafarkfű, füstikefű, csalánlevél, árvacsalánfű, nadálygyökér, gyermekláncfűgyökér, gyujtoványfű, papsajtlevél, kamilla­virág, katángkórófű, bengekéreg, orbáncfű, örvénygyökér, pásztor táskafű, pemetefű, sédkenderfű, vadgesztenyevirág és levél, zsályalevél.

Ülőfürdőkhoz, külsőleg: diólevél, fűzfakéreg, libapimpó, tölgyfakéreg, vadgesztenyelevél, zsályalevél.

Arcápoláshoz: búzavirág, csalánlevél, római kamilla, kamilla­virág, árnika, pipacs.

Asztma (tüdő): izsópfű, somkóró, pipacs, bodzavirág, fehér mályvalevél, -gyökér, martilapulevél, tüdőfűlevél, kenderkefu, citromfű, kakukkfű, betonikafű, veronikafű, kerekrepkény, édesgyökér, kankalingyökér, cseresznyeszár, acsalapu.

Szívasztma: feketenadálytő-gyökér, ibolyagyökér, fagyöngy, édesgyökér, galagonyaágvég, -bogyó, orbáncfű, fehérmályva­gyökér, kakukkfű, borsosmenta, somkórófű.

Ágybavizelés: apróbojtorjánfű, cickafarkvirág, fagyöngy, gyujtoványfű, gyermekláncfűgyökér, komló, macskagyökér, orbáncfű, árvácskafu, tölgykéreg.

Álmatlanság ellen: ánizsmag, borsosmentalevél, csipkebogyó, édesgyökér, édesköménymag, árvacsalánfű, kakukkfű, komló, levendula, macskagyökér, szagosmüge, szederlevél, ürömfű, vas­fű, vidrafű.

Alacsony vérnyomás: homokigyopár-virág, ürömfű, borsikafű,rozmaringlevél, bazsalikomfű, szemvidítófű, zsályalevél, kony­hakömény, koriander.

Basedow-kór (struma, golyva, pajzsmirigytúltengés): angyal­gyökér, árvacsalánfű, borsosmentalevél, cickafarkfű, citromfű, diólevél, ezerjófű, fagyöngy, galagonya virág, -bogyó, levendula­virág, macskagyökér, szagosmüge, szúrósgyöngyajakfű, vidra­fűlevél, zsályalevél.

Bélféreg: benedekfű, diólevél, izsópfű, csomborfű, kerekrep­kény, ürömfű, örvénygyökér, bengekéreg, koriandermag.

Bélgörcs: ánizsmag, cicka virág, édeskömény, kálmosgyökér, kamilla, libapimpófű, majoránna, nyírfalevél, pásztortáskáiű, rebarbaragyökér, somkórófű, veronikafű, vidrafű.

Bélgyulladás, bélhurut: angelikagyökér, bazsalikomfű, cicka­farkfű, citromfű, édeskömény, izlandi zuzmó, kamilla, kökény­bogyó, libapimpófű, szederlevél, tarackgyökér, ürömfű, vad­sóskamag, vérontógyökér, zsályalevél.

Bélrenyheség: apróbojtorjánfű, bengekéreg, borsosmentalevél, csalánlevél, édeskömény, füstikefű, izlandi zuzmó, kamilla, kál­mosgyökér, konyhakömény, szagosmüge, zsályalevél.

Bőrbetegség*: apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, dió­levél, ezerjófű, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű, szappanfű, szem­vidítófű, szurokfű, tarackgyökér, vadárvácska, veronikafű.

Cukorbaj: áfonyalevél, -bogyó, babhéj, csalánlevél, csarabfű, gyermekláncfűgyökér, kecskerutafű, kukoricabajusz, szamóca­levél, szederlevél.

Csalánkiütés: apróbojtorjánfű, árvacsalánfű, csalánlevél.

Csuklás: ánizsmag, citromlevél, kapormag.

Csúz (reuma): angyalgyökér, aranyvesszőfű, bengekéreg, bo­rókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, dió­levél, ezerjófű, füstikefű, bodza virág, fűzfakéreg, iglicgyökér, kálmosgyökér, katángfűgyökér, legyezőfű, lestyángyökér, nyír­falevél, petrezselyemgyökér, rebarbaragyökér, tarackgyökér, tárnicsgyökér, tikhúrfű, szurokfű, vadárvácska, zsurlófű, széna­pelyva.

Daganat (külsőleg): acsalapu, citromfű, kamilla, kakukkfű, nadálygyökér, papsajtlevél, somkórófű.

Dohányzás ellen (szájöblögetésre): borsosmentalevél, tárnics­gyökér, ürömfű. Naponta gyakran öblögetni.

Ekcéma (külsőleg): Orvoshoz fordulni! diólevél, farkasalma­levél, kamilla.

Elzsírosodás (fogyasztásra) : bodza virág, kökény virág, benge­kéreg, porcikafű, lestyángyökér, rebarbaragyökér, sédkenderfű, zsálya, zsurló.

Emésztési zavarok: angyalgyökér, ánizsmag, apróbojtorjánfű, benedekfű, borsosmentalevél, borókabogyó, cickafarkfű, cit­romfű, csalánlevél, édeskömény, ezerjófű, füstikefű, kakukkfű, kálmosgyökér, kapormag, komló, koriander, lestyángyökér, ma­joránna, nyírfalevél, pemetefű, petrezselyemgyökér, rozmaring­levél, tárnicsgyökér, ürömfű, vidrafűlevél.

Epebajok: apróbojtorjánfű, árnikavirág, -levél, bengekéreg, borsosmentalevél, cickafarkfű, citromfű, ezerjófű, fodormenta­levél, füstikefű, gyermekláncfűgyökér, homoki gyopár, iglicgyö-kér, katángfűgyökér, körömvirág, legyezőfű, orbáncfű, pemete­fű, porcikafű, rebarbaragyökér, rozmaringlevél, sarlósgaman-dorfű, sédkenderfű, sóskaborbolya, szagosmüge, vasfű, vidra­fűlevél, zsályalevél.

Epilepszia: acsalapu, angyalgyökér, borsosmenta, fagyöngy, kakukkfű, kecskerutafű, libapimpófű, macskagyökér, rozma­ring, szurokfű, ürömfű.

Érelmeszesedés: aranyvessző, árnikalevél, angyalgyökér, bor­sosmentalevél, borókabogyó, cickafarkfű, citromfű, csarabfű, diólevél, ezerjófű, fagyöngy, galagonyavirág, -bogyó, k. útifű­levél, levendula, macskagyökér, nyírfalevél, pásztortáskafű, tarackgyökér, rebarbaragyökér, veronikafű, zsurlófű.

Erősítő: apróbojtorjánfű, benedekfű, cickafarkfű, csipkebo­gyó, csalánlevél, kökényvirág, levendula, málnalevél, majorán­na, feketeribizlilevél, ürömfű.

Étvágytalanság: angyalgyökér, aranyvesszőfű, benedekfű, bengekéreg, borókabogyó, borsosmentalevél, bazsalikom, bors-fű, cickafarkfű, csomborfű, diólevél, ezerjófű, fodormentalevél, füstikefű, gyermekláncgyökér, izlandi zuzmó, izsópfű, kálmos­gyökér, rozmaringlevél, szarkaláb, szurokfű, tárnicsgyökér, ürömfű, vidrafűiével.

Fagyás: árnikavirág, -levél, árvacsalánfű, cickafarkfű, fa­gyöngy, kamilla, körömvirág, tölgykéreg.

Fehérfolyás: apróbojtorjánfű, diólevél, árvacsalánfű, fűzfa-kéreg, gyujtoványfű, levendula, libapimpófű, pásztortáskafű, rozmaring, szederlevél, tölgyfakéreg, zsályalevél, zsurlófű.

Fekély (gyomor—nyombél): ánizsmag, angyalgyökér, apró­bojtorjánfű, árnika, benedekfű, bojtorjángyökér, borókabogyó, csalánlevél, fehérmályvagyökér, fekete nadálygyökér, füstikefű, kamilla, kálmosgyökér, körömvirág, orbáncfű, pásztortáskafű, pemetefű, tisztesfű, vérontógyökér, zsurlófű.

Felfúvódás: ánizsmag, borsosmentalevél, cickafarkfű, fodor­mentalevél, kutyabengekéreg, édesköménymag, kapormag, majoránna, borsikafű, bazsalikom, lestyángyökér.

Féregűző: aranyvessző, diólevél, homoki gyopár, izsópfű, ka­kukkfű, kutyabengekéreg, örvénygyökér, ürömfű.

Fogínygyulladás (lazulás): apróbojtorjánfű, árvacsalánfű, áfonyalevél, -bogyó, angyalgyökér, apróbojtorjánfű, benedekfű, borókabogyó, csalánlevél, citromfű, cickafarkfű, ezerjófű, fehér­árvacsalán-fű, kamilla, pásztortáskafű, papsajtlevél, pemetefű, porcsinfű, k.útifűlevél, vidrafűlevél, zsályalevél, cserszömörce-levél.

Görcsoldók: körömvirág, sáfrányos szeklice, pemetefű, kál­mosgyökér, rozmaringlevél, fodormentalevél, borsosmentalevél, koriandermag, levendula, kakukkfű, feketeürömfű, borsikafű, bazsalikomfű, vasfű.

Gyomorfekély: ánizsmag, angyalgyökér, árnikalevél, -virág, apróbojtorjánfű, benedekfű, bojtorjángyökér, borókabogyó, f. mályvalevél, -gyökér, füstikefű, kálmosgyökér, körömvirág, na­dálygyökér, orbáncfű, pásztortáskafű, pemetefű, tisztesfű, vér­ontógyökér, zsurlófű.

Gyomoridegesség: ánizsmag, angyalgyökér, bengekéreg, bor­sosmentalevél, édesköménymag, ezerjófű, gyermekláncfűgyökér, kamilla, kálmosgyökér, macskagyökér, orbáncfű, porcsinfű, rozmaringlevél, tárnicsgyökér, vidrafű.

Gyomorsavhiány: angyalgyökér, arany vesszőfű, borókabogyó, diólevél, édesköménymag, kálmosgyökér, ürömfű.

Gyomorsavtúltengés: akácvirág, ánizsmag, apróbojtorjánfű, árnikalevél, -virág, benedekfű, bodzavirág, cickafarkfű, csalán­levél, f.mályvalevél, f.mályvagyökér, kamilla, k.útifűlevél, orbáncfű, pásztortáskafű, vidrafűlevél, zsályalevél.

Hajhullás—korpásodás: bojtorjángyökér, csalánlevél, fűzfa-levél, -kéreg, kamilla, ökörfarkvirág, római kamilla.

Hashajtók: aranyvesszőfű, bengekéreg, bodzabogyó, -virág, édesköménymag, füstikefű, gyujtoványfű, kökény virág, len­mag, papsajtlevél, rebarbaragyökér, sédkenderfű, tárnicsgyö­kér, varjútövisbogyó.

Hasmenés—bélhurut ellen: áfonyalevél, -bogyó, csalángyökér, diólevél, fűzfakéreg, kökénybogyó, libapimpófű, porcsinfű, sze­derlevél, tölgyfakéreg, vadsóskamag, vérontógyökér, makk­kávé.

Haspuffadás: angelikagyökér, ánizsmag, benedekfű, boróka­bogyó, borsosmentalevél, fodormentalevél, citromfű, édeskö­ménymag, gyermekláncfűgyökér, ürömfű, vidrafű.

Havivérzés zavarai: árvacsalánfű, cickafarkfű, citromfű, ga­lagonyavirág, -bogyó, orbáncfű, pásztortáskafű, kamilla, római kamilla, ürömfű, vasfű, zsályalevél.

Havivérzést csökkentő: citromfű, fehérárvacsalánfű, pásztor­táskafű, zsályalevél.

Hólyaghurut (húgyutak megbetegedése): áfonyalevél, -bogyó, apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, cseresznyeszár, fa­gyöngy, gólyaorrfű, gyujtoványfű, ibolyalevél, iglicgyökér, ka­milla, kerekrepkényfű, medveszőlőlevél, nyírfalevél, porcikafű, tarackgyökér, vasfű, vérontógyökér, zsurlófű.

Hűléses megbetegedések: bodza virág, borsosmenta, hársvirág, kamilla, fűzfakéreg, -levél, vidrafűlevél, sarlósgamandorfű, lé­gy ezőfű, nyírfalevél, nyárfarügy, akácvirág, kőrisfalevél, ka­kukkfű, k. útifűlevél, édesköménymag.

Hüvely nyálkahártya-hurut: árvácskafű, fűzfalevél, -kéreg, fe-ketenadály-gyökér, kamilla, libapimpófű, porcsinfű, vadgesz­tenyelevél, vérontógyökér, zsályalevél.

Idegbajok (idegesség): anglikagyökér, borsosmentalevél, cit­romfű, cseresznyeszár, galagonya virág, -bogyó, kamilla, komló, levendula, macskagyökér, majoránna, pásztortáskafű, szagos-mügefű, szarkalábvirág, pipacs, csarabfű, szúrósgyöngyajakfű, szurokfű, tüdőlevél, vadárvácskafű, vidrafű, vasfű.

Izületi betegségek (reuma, csúz): aranyvesszőfű, legyezőfű, fűzfalevél, -kéreg, árvácskafű, borókabogyó, zsurlófű, tarackgyökér, iglicgyökér, tikhúr, nyírfalevél, lestyángyökér, csipke­bogyó, szénapelyvafürdő.

Iszákosság ellen: angelikagyökér, tárnicsgyökér, ürömfű, vér­ontógyökér.

Izzadás ellen: csalánlevél, diólevél, izsópfű, kecskerutafű, les­tyángyökér, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél.

Izzasztók: akácvirág, aranyvesszőfű, bodza virág, hársfavirág, kamilla, édesgyökér, fűzfakéreg, -levél, gamandorfű, legyezőfű, nyírfalevél, kőrisfalevél, orbáncfű, szagosmügefű, ökörfark­virág, veronikafű, vidrafűlevél.

Kiütések: Orvoshoz fordulni! Külsőleg használatra: bojtor­jángyökér, árvácskafű, diófalevél, fűzfakéreg, kamilla, farkas­almalevél, tölgyfakéreg.

Köhögés, rekedtség; hurut: akácvirág, ánizsmag, aranyvesszőt fű, bodzavirág, cickafarkfű, csillagánizs, diólevél, édesgyökér, édesköménymag, f.mályvalevél, -gyökér, árvacsalánfű, hársfa­virág, ibolyagyökér, izlandi zuzmó, kakukkfű, kankalingyökér, -virág, kenderkefű, kerekrepkényfű, lestyángyökér, majoránna, martilapulevél, ökörfarkkóró-virág, örvénygyökér, pemetefű, pipacs, porcikafű, somkórófű, szappanfű, tisztesfű, tüdőlevél, útifűlevél, veronikafű, zsályalevél.

Köszvény, csúz: arany vesszőfű, legyezőfű, fűzfakéreg, árvács­kafű, borókabogyó, zsurlófű, tarackgyökér, iglicgyökér, tikhúr-fű, nyírfalevél, lestyángyökér, csipkebogyó. Szénapelyva-für­dők.

Lábizzadás (lábfürdőhöz): cserszömörcelevél, diólevél, fűzfa-kéreg, -levél, kamilla, lepkeszegmag, tölgyfakéreg, zsurlófű.

Légcsőhurut: akácvirág, ánizsmag, arany vesszőfű, bodzavi­rág, cickafarkfű, csillagánizs, diólevél, édesgyökér, édeskömény, fehérmályvalevél, -gyökér, f.árvacsalánfű, hársvirág, ibolya­gyökér, -levél, izlandi zuzmó, kakukkfű, kankalingyökér, -virág, kenderkefű, kerekrepkényfű, lestyángyökér, pemetefű, pipacs, porcikafű, somkórófű, szappanfű, tisztesfű, tüdőlevél, veronika­fű, zsályalevél.

Magas vérnyomás: bengekéreg, cickafarkfű, citromfű, csalán­levél, diólevél, fagyöngy, galagonya virág, -bogyó, kökényvirág, levendula, macskagyökér, meténgfű, olajfűzlevél, orbáncfű, ri­bizlilevél, pásztortáskafű, zsurlófű.

Májbetegségek: apróbojtorjánfű, bengekéreg, benedekfű, bo­rókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, fehérürömfű, füstikefű, gyermekláncfűgyökér, kamillavirág, katángfű, -gyökér, körömvi­rág, lestyángyökér, libatop, májfűlevól, orbáncfű, örvénygyökér, pásztortáskafű, petrezselyemgyökér, rebarbaragyökér, szappan­gyökér, százszorszép virág, vasfű, veronikafű, zsurlófű.

Meghűlés, nátha: izzasztó teakeverékek, bodza virág, hársvi­rág, kamilla, akácvirág, aranyvesszőfű, édesgyökér, fűzfakéreg, -levél, gamandorfű, legyezőfű, nyírfáiéval, kőrislevél, orbáncfű, szagosmüge, ökörfarkvirág, veronikafű, vidrafűlevél.

Bekedtség, hurut, szamárköhögés: akácvirág, ánizsmag, arany­vesszőfű, bodzavirág, cickafarkfű, csillagánizs, diólevél, édes­gyökér, édeskömény, f.mályvalevél, -gyökér, fehérárvacsalánfű, hársfavirág, ibolyagyökér, izlandi zuzmó, kakukkfű, kankalin­gyökér, -virág, kenderkefű, kerekrepkényfű, lestyángyökér, ma­joránna, martilapulevél, ökörfarkvirág, örvénygyökér, pemete­fű, pipacs, porcikafű, somkórófű, szappanfű, tisztesfű  tüdőfűlevél, útifűlevél, veronikafű, zsályalevél.

Sebek kezelése (külsőleg): diólevél, farkasalmalevél, papsajt­levél, szélesútifűlevél, zsályalevél.

Szilikózis: tüdőlevél, cickafarkfű, f. mályvagyökér, marti­lapulevél, kakukkfű, diólevél.

Szájgyulladás: torok-száj öblögető teakeverékek, zsályalevél, cserszömörcelevél, f.mályvalevél, vadgesztenyelevél, orbáncfű, kamilla, gólyaorrfű, csalángyökér, árvacsalánfű, borsosmenta­levél.

Szélhajtók: édesköménymag, konyhaköménymag, ánizsmag, koriandermag, kamilla, fodormentalevél, borsosmentalevél, bazsalikomfű, angyalgyökér, szurokfű, citromfű, borsfű, leven­dula.

Szemgyulladások (borogatásra): kamilla, búzavirág, szemvi-dítófű, pipacs, útifűlevél, cickafarkfű, papsajtlevél.

Szív ideges zavarai: fagyöngy, galagonyavirág, -bogyó, macs­kagyökér, szúrósgyöngyajakfű, citromfű, angelikagyökór, le­vendula.

Tejkiválasztás elősegítésére: ánizsmag, csalánlevél, édeskö­ménymag, kecskerutafű, izlandi zuzmó.

Torok—száj öblítésre: apróbojtorjánfű, cserszömörcelevél, zsályalevél, f.mályvalevél, vadgesztenyelevél, orbáncfű, ka­milla, gólyaorrfű, csalángyökér, árvacsalánfű, borsosmenta­levél.

Vesebajok: zsurlófű, porcikafű, iglicgyökér, tarackgyökér, medveszőlőlevél, áfonyalevél, legyezőfű, aranyvesszőfű, por­csinfű, kerekrepkényfű, lapugyökér, nyárfarügy, nyírfalevél, cseresznyeszár, borókabogyó, babhüvely, kukoricabajusz, bod­zagyökér, szamócalevél, szederlevél, csarabfű, lestyángyökér, szúrósgyöngyajak-fű, gyujtoványfű.

Vértisztítók: cickafarkfű, árvácskafű, diófalevél, csalánlevél, tarackgyökér, bodzagyökér, komló, gyermekláncgyökér, lapu­gyökér, ezerjófű, orbáncfű, füstikefű, kerekrepkényfű, szurokfű, szagosmügefű, iglicgyökér, bodzabogyó, kökényvirág, akácvi­rág, nyírfalevél, szamócalevél.

Visszérdaganat és -gyulladás: aranyvesszőfű, árnikalevél, nadálygyökér.

Vízkór: bodzagyökér, borókabogyó, csalánlevél, csipkebogyó, gyömbérgyökór, ibolyalevél, iglicgyőkór, iringólevél, -gyökér, legyezőfű, lestyángyökér, nyírfalevél, pacsirtafű, petrezselyem­gyökér, porcikafű, százszorszép, zsurlófű,

Zsába: bodzavirág, borsosmentalevél, cickafarkfű, csalánle­vél, kankalingyökér, nadálygyökór, orbáncfű, kamilla vidrafűlevél.

GYÓGYNÖVÉNYEINK HATÁS SZERINTI FELSOROLÁSA

Acsalapu: belsőleg asztma, epilepszia ellen, külsőleg boroga­tásra.

Akác: köhögés, hurut ellen; görcsoldó és enyhe hashajtó.

Angelika: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, vizelet­hajtó; bél- és hasi bántalmak esetén.

Apróbojtorján: gyomor-, bél-, máj-, epe-, vesezavarokban; torok—száj öblögetésre, kellemes ízű élvezeti tea is.

Aranyvessző: vesebetegségekben, hólyaghurutban szenvedők­nek izzasztó és vizelethajtó; cukorbaj és asztma ellen.

Áfonya (fekete): levelei cukorbetegség, bélhurut, hólyaghurut, gyomorhurut ellen; termése vérhas, hasmenés, bélhurut, emésztési zavarokban.

Áfonya (vörös): hólyagbánt almákban, gyomorhurutban szenvedőknek.

Ánizs: szélhajtó, köptető, felfúvódást oszlató.

Árnika: gyomorfekély, vérszegénység, vizeletzavarok, iz­zadás, reumatikus bántalmak esetében; külsőleg sérülésnél, zúzódásnál, fagydaganatnál.

Árvacsalán (fehér): légzőutak, húgyutak megbetegedéseiben és égési sebek borogatására.

Babhéj: cukorbetegségben és vizelethajtásra.

Bazsalikom: gyomor- és bélhurut ellen; köhögéscsillapító és idegerősítő; torokgyulladásban mint öblögető.

Bengekéreg: bélrenyheség, székrekedés ellen, hashajtó és fé­regűző.

Berkenye: gyenge vizelet- és hashajtó.

Benedekfű: epe-, máj-, gyomor- és bélbajokban, emésztési zavarokban; étvágygerjesztő, de nagy adagja hánytató.

Betonika: asztma, epilepszia, köszvény, reuma ellen.

Bodza (fekete): meghűlés, hurut ellen izzasztó és köptető hatású; enyhe hashajtó; vértisztító teákhoz, arcápoláshoz.

Bodza (földi): gyökere köhögési ingerek ellen, vesebajokban; izzasztó.

Bojtorján (lapu): vizelet-, hashajtó és vértisztító hatású; haj­hullás ellen is használják.

Boróka: reuma, csúz és köszvény ellen; vizelethajtó, izzasztó hatású és emésztést elősegítő.

Borbolya: máj- és epebetegségekben, hasmenés és bélhurut ellen.

Borsika: bélnyugtató, étvágygerjesztő, felfúvódás ellen.

Borsosmenta: gyomor- és bélzavarok, emészt őszervek meg­betegedése esetén; görcsökben, felfúvódás, epezavarok megaka­dályozására.

Búzavirág: gyulladások esetén, borogatásra; arcápolásnál

Cickafark: görcsoldó, étvágyserkentő, fokozza az epe- és gyomornedv kiválasztását; klimax, aranyér, belső vérzések esetében; enyhe hashajtó.

Citromfű: idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emész­tést serkentő.

Csalán: levele vér- és vesetisztító; reuma, köszvény, cukor­baj, hajhullás ellen; gyökere hasmenés, hajhullás és aranyér esetében.

Csarab: enyhe izzasztó és vizelethajtó; hólyag- és vesebeteg­ségekben szenvedőknek, reuma, cukorbaj, érelmeszesedés ellen.

Cseresznyeszár: vizelethajtó, nyálkaoldó, hurutoldó és görcs­oszlató hatású.

Cserszömörce: fogíny- és száj gyulladás, foglazulás, torokgyul­ladás, rekedtség esetén.

Csikófarkfű: erős hatású szer; csak orvosi rendeletre!

Csikorka: orvosi rendeletre!

Csipkebogyó: vese- és hólyagbántalmakban; vizelethajtó, emésztést javító, erősítő hatású, hólyaghurutban, vér- és fe­hérjevizelés esetén.

Csombor: bélféregűzésre.

Diólevél: vértisztító, gyomorjavító, emésztést elősegítő és fé­regűző hatású; hasmenés és bőrbajok ellen.

Eperfalevél: cukorbajban szenvedőknek.

Erdei mályva: légcsőhurutot, köhögést, torokgyulladást gát-ló, gargalizáló, külsőleg borogatásra.

Ezerjófű: gyomorbajokban, étvágytalanság ellen, bélzavarokban, vértisztításra, sárgaságban, vesebajokban, gyomorsav-hiány leküzdésére.

Édesgyökér: légzőszervi megbetegedésekben, hólyag-, vesebajokban és gyomorfekélyben szenvedőknek.

Édeskömény: csecsemők és felnőttek hasfájását, felfúvódását gátló; köhögéscsillapító, vértisztító, szélhajtó és gyomorerősítő; előnyös ital szoptatós anyáknak.

Fagyöngy: magas vérnyomás ós érelmeszesedés ellen.

Falgyomfű: vizelethajtóul és sebkezelésnél.

Farkasalma: csak külsőleg, gennyes sebeknél, fekélyeknél, daganatoknál.

Fehérürömfű: étvágygerjesztő, vérnyomást emelő, gyenge vi­zelethajtó, bélféregűző.

Feketeürömfű: epekiválasztást elősegítő, cukorbetegségben, epilepszia, menstruációs zavarok leküzdésére.

Fekete nadály: gyomorfekély, légzési zavarok, csontzúzódás, -repedés, -törés ellen.

Fehér mályva (ziliz-eibisch): légzőszervek hurutos megbetegedéseiben, köhögéscsillapító tea és öblögetőszer; lágyító teakeverékek alkatrésze.

Földitömjén: gyomor-, bélrenyheségben, vesekő és emésztési zavarok ellen.

Fodormenta: gyomorfájást, felfúvódást, bélrenyheséget gátló.

Füstikefű: vértisztító és étvágygerjesztő.

Fűz (kéreg, levél): reuma, köszvény ellen; fájdalocsillapító és lázcsökkentő; külsőleg aranyeres csomók és lábizzadás ellen, fürdőknél.

Galagonya virágzó ágvége, bogyója: szíverősítő és nyugtató; ütőérelmeszesedésben.

Gamandorfű (sarlós): étvágytalanság, gyomorbajok, epebajok ellen; vértisztító.

Gesztenye (szelíd): száraz görcsös köhögés, fehérje vizelés ellen.

Gémorrfű: nőgyógyászatban erős vérzéscsillapító hatású.

Gólyaorrfű: hasmenésben és külsőleg bőrbetegségek gyógyítá­sára.

Gombernyőfű: sebekre, toroköblítésre.

Gyapjasgyöngyajak-fű: vese- és húgyutak megbetegedései el­len, vizelethajtó.

Gyermekláncfű: epe-, májbántalmakban; vértisztító, gyomor­javító, vizelet- és hashajtó hatású.

Gyujtoványfű: epe-, máj-, vese- és lépbetegségek, hólyaghu-rut, székrekedés, gyomorégés, savtúltengés, külsőleg pedig aranyér ellen.

Hárs (kő, orvosi): nátha, idült köhögés, légcsőhurut csilla­pításánál mint kiváló izzasztó; teája kitűnő reggeli- és üdítő ital.

Homoki gyopár: alacsony vérnyomásban, bélrenyheségben, sárgaságban szenvedőknek; gyermekeknél mint gilisztaűző.

Ibolya: nyálkaoldó hatásánál fogva köptetőként, légzőszervi megbetegedésekben.

Iglic: hólyaghurut, vesekő ellen mint vizelethajtó; köszvény és reumabántalmakban.

Illatos turbolya: gyomorerősítő és vértisztító.„

Iringó: köhögés és vízibetegség ellen.

Izlandi zuzmó: bélbetegségekben, vérzések csillapítására, pajzsmirigytúltengós ellen.

Izsóp: belsőleg, légcsőhurutban, asztmában, éjjeli izzadásgátló, étvágygerjesztő; külsőleg öblögetésre, folyásoknál és száj­üreggyulladás csillapítására.

Kamilla: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyo­mor-, bél-, hólyag- és epezavarokra, szemgyulladás ellen, boro­gatásra, arc- és hajápolásra, inhalálásra, sebkezelósnél.

Kankalin: köptető, vizelethajtó, meghűlés esetén; szédülés, álmatlanság ellen nyugtató hatású.

Kakukkfű: köhögés, légzőszervi megbetegedések csillapítá­sára, étvágytalanság, ízületi betegségek ellen és féregűzésre.

Katángkóró: epehajtó és étvágyjavító.

Kapor: szélhajtó, köptető, gyomorgörcs- és felfúvódás oldó.

Kecskeruta: cukorbajban; szoptatós anyáknál a tejkiválasz­tást segíti.

Kerekrepkényfű: légcsőhurut, emésztési zavarok ellen.

Keserű pacsirtafű: hurutoknál, étvágytalanság gyógyítására.

 Kálmos: emésztési zavarokban étvágygerjesztő; külsőleg für­dőknél.

Kenderkefű: hurutellenes teákban; asztmában.

Kígyósziszfű: érelmeszesedés, visszér, epilepszia ellen.

Komló: álmatlanságnál nyugtató a teakeverékekben; hajhul­lás ellen kenőcsökbe.

Kökény: virágja vese- és vértisztító, enyhe hashajtó, bogyója hasmenés, bélhurut ellen.

Kömény: gyomorgörcsnél, felfúvódás ellen.

Koriander: gyomorerősítő, görcsenyhítő, szélhajtó.

Korpafű: spórája ingercsillapító, álmatlanság ellen; külsőleg bőrgyógyászati hintőporok alkotórésze.

Kőrisfalevél: vizelethajtó, vese- és hólyagbajókban; enyhe hashajtó.

Körömvirág: rosszindulatú daganatok, gyomorfekély ellen, epeteákhoz.

Kukoricabajusz: cukorbaj, hólyagbántalmakban, vizelési ne­hézségekben szenvedőknek.

Kutyabengekéreg: hashajtó és féregűző.

Lapu: gyökere vizelet- és hashajtó hatású. Külsőleg bőrbe­tegségek, hajhullás, fekély ellen.

Legyezőfű: vizelethajtó, vértisztító, lázcsillapító; vesegyulla­dásban, hólyaghurutban, reumában szenvedőknek.

Lenmag: bél-, gyomorhurut és cukorbaj esetén.

Lepkeszegmag: epekő, húgykőoldó, vizelethajtó hatású.

Lestyán: vizelethajtó; a légutak megbetegedése esetén.

Levendula: idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, görcsoszlató, felfúvódás, asztma ellen, fürdőknél.

Libapimpó: gyomorgörcs, hasmenés, bélhurut, epebaj, szív­szorulás, epilepszia ellen.

Libatop: idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese-és hólyagbántalmak esetén; az egyik legjobb féregűző, de csak orvosi utasításra használható.

Lóhere (piros-fehér): hasmenés, gyomorzavar, máj-, epebántalmak megszüntetésére.

Macskagyökönke-gyökér: szívidegnyugtató, ideges gyomorpa­naszok, ideges fejfájás, ingerlékenység, klimax esetében.

Májfű: máj-, epebajok, vizelési zavarok, vese-, hólyagbántalmak ellen.

Majoránna: köhögés, gyomorgörcs, hasmenés megszünteté­sére.

Makk-kávé: légzőszervek hurutos megbetegedéseiben, köhö­gés, rekedtség esetén jó köptető hatású, mellteák fontos alkat­része.

Martilapu: légzőszervek hurutos megbetegedéseiben, köhö­gés, rekedtség esetén jó köptető hatású; mellteák fontos alkat­része.

Málnalevél: hasmenés, bélhurut ellen; köhögéscsillapító, vér­tisztító, toroköblítő.

Mecsekifű (méhfű): vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató hatású; hűlésből eredő betegségekben szenvedőknek.

Medvetalpfűgyökér: hasmenés, bélhurut, emésztési zavarok ellen.

Medveszőlőlevél: vizelethajtó, hólyag- és epekőbántalmak ese­tén.

Meténgfű: magas vérnyomás, érelmeszesedés és érszűkület esetén.

Mogyorólevél: hasmenés, meghűlés ellen.

Mustármag (fehér): enyhe hashajtó hatású.

Napraforgószirom: epilepszia és görcsök ellen; hurutos meg­betegedésekben nyálkaoldóul, toroköblítésre.

Narancshéj: emésztési zavarok, gyengeség esetén.

Nyárfarügy: hurutok és reuma esetén; külsőleg hajápoló szerekbe.

Nyírfalevél: kitűnő vizelethajtó, a vesét nem izgatja.

Nyúlszapukafű: vértisztító és összehúzó hatású.

Olajfalevél (ezüstfűz): magas vérnyomás ellen.

Orbáncfű: gyomorfekély, reuma, gyomorégés, vesebaj, arany­ér ellen, sebkezelésre, nyugtató hatású.

Ökörfarkkóró-virág, -levél: köhögés ellen, hurutos bántalmakban, asztmában, izzasztásra.

Ördögharaptafű: köptető, vérzéscsillapító, toroköblítő.

Ördögszemfű: hurut, hasmenés, máj bántalmak csökkentésére; külsőleg bőrkiütésre.

Örvénygyökér: légzést gyorsító, vérnyomást csökkentő, epe­kiválasztást fokozó, gyomor- és bélhurutban.

Pacsirtafű: hurutok esetén, gyomorjavításra, -erősítésre.

Papsajtlevél: daganatok borogatására, gyomorfekélyben, hu­rutos esetekben, toroköblítésre.

Pásztortáska: méh-, gyomor- és tüdő vérzésekben vérzéscsil­lapító hatású; sárgaságban és a húgyutak megbetegedéseiben szenvedőknek.

Pemetefű: légcsőhurut, máj-, epekőbántalmak, gyomorfekély és szívdobogás ellen; gyomorerősítő és enyhe hashajtó.

Petrezselyem: vizelethajtó, a húgyutak megbetegedéseiben, reuma ellen.

Pipacs: légzőszervi hurutok csökkentésére.

Porcikafű: vesegyulladásban, hólyaghurutban a húgyutak fertőtlenítésére, vizelethajtásra.

Porcsinfű: vérzések csillapítására, bélbajokban, tüdő- és gégebántalmak ellen.

Pozsgás zsázsa: influenzás megbetegedések ellen.

Rebarbara: kitűnő hashajtó.

Ribizlilevél (fekete): szívbajokban mint vizelethajtó; hólyag-bántalmakban.

Rómaikamilla-virág: emésztési zavarok, női betegség ellen; arc-, haj-, fej-, bőrápolásnál.

Rozmaringlevél: epe- és vizelethajtó, étvágygerjesztő.

Rutafű: érszűkületre, vérkeringési zavarokra.

Sáfrányos szeklice: köhögés, fulladás esetén.

Sarlósgamandorfű: étvágytalanság, gyomorbajok, opebajok ellen, vértisztító.

Sédkenderfű: anyagcsere-fokozó, vizelethajtó, hashajtó; máj-, lép- és epebántalmakban szenvedőknek.

Somkórófű: légzőszervi megbetegedésekben, lágyító teakeve­rékekbe.

Sóskaborbólya: máj- és epebetegségek, hasmenés és bélhurut ellen.

Szagosmüge: vértisztító, gyenge izzasztó, nyugtató és vizelet­hajtó.

Szamócalevél: emésztési zavarokban, bélhurutban, koffein­mentes teák alkotórésze.

Szappanfű: köp tetőszerek készítéséhez.

Szappangyökér: köptető, nyálkaoldó.

Szarkalábvirág: vérnyomás csökkentésére, vizelethajtásra.

Százszorszépvirág: vértisztításra, belső vérzés szüntetésére.

Szederlevél: hasmenésekben, gyomorerősítésre, cukorbeteg­ségben fürdők készítésére; kiváló koffeinmentes téapótló.

Szemvidítófű: szembetegségek, savtúltengés, étvágytalanság ellen, gyomorerősítésre.

Szofóravirág (japánakác): vérkeringési zavarok ellen, vér­nyomáscsökkentésre.

Szulákfű: gyomor- és bélhurut ellen.

Szurokfű (vadmajoránna): meghűlésre, étvágytalanságra, püffedésre.

Szúrósgyöngyajakfű: szívbetegségekben, érelmeszesedésben, magas vérnyomást csökkentő.

Tarackgyökér: vizelethajtó, vértisztító, reumatikus bántal­mak ellen.

Tárkonyűrömfű: étvágygerjesztő, gyomorerősítő.

Tárnicsgyökér: emésztési zavarokra, étvágytalanságra, bél­renyheségben.

Tejoltógalaj-fű: vizelethajtó a húgyutak megbetegedéseiben.

Tikhúrfű: reumára, vízibetegségre, aranyeres csomókra, da­ganatokra, belső vérzésekre.

Tisztesfű: vese-, hólyagbántalmakban, asztmában szenvedők­nek, gyomorerősítésre.

Tölgykéreg, -levél: hasmenések, vérhas, aranyeres bántalmak ellen, lábfürdőkre.

Turbólyafű (illatos): gyomorerősítésre, vértisztításra.

Tüdőfűlevél: légzőszervi megbetegedésekben, rekedtség, has­menés, gyomorégés ellen, borogatásra.

Útifűevél (keskeny): májbaj, hasmenés, gyomorégés, köhögés ellen; jó vértisztító; külsőleg borogatószer.

Útifűlevél (széles): hatása általában hasonló a keskeny úti­fűéhez; továbbá sebek, daganatok kezelésére.

Űrömfű (fehér): étvágygerjesztő, vérnyomást emelő, gyenge vizelethajtó, bélféregűző.

Ürömfű (fekete): epekiválasztást elősegítő, cukorbetegségben, epilepsziában, menstruációs zavarokban szenvedőknek.

Vadárvácskafű: vértisztító, vizelethajtó és erősítő teák alkat­része.

Vadgesztenyevirág, -levél: összehúzó hatású, aranyeres cso­mók, kiütések, bélhurut, hasmenés ellen.

Vadsóskamag: hasmenés, bélhurut csökkentésére.

Varjúháj fű: sebekre, szemölcsökre.

Varjútövisbogyó: hashajtásra.

Vasfű: sárgaságban, vese-, máj-, epe-, gyomorbántalmak ellen.

Veronikafű: légcsőhurut, hörghurut ellen; jó nyálkaoldó és enyhe vizelethajtó.

Vérfű: vérzéscsillapító, hasmenés ellen.

Vérontópimpó-gyökér: bélhurut, hasmenés, aranyeres vérzé­sek ellen, szívnyugtatóul; szeszes kivonata foghús- és garat­ecsetelő.

Vidrafűlevél: étvágytalanság, gyomorpanaszok, savtúltengés megszüntetésére.

Vízimentafű: idegerősítőül, gyomorbántalmak, májbetegsé­gek ellen.

Vörös áfonya: hólyagbántalmakra, bélhurutra.

Vörös lóhere: máj- és epemegbetegedésekben, nyálkaoldóul.

Zsályalevél: éjjeli izzadást csökkentő,légzőszervi gyulladások, hólyaghurut ellen; külsőleg sebek kezelésére, folyások öblíté­sére, egyes gége- és mandula megbetegedésekre, szájüreggyulla­dásban jó öblítőszer.

Zsurlófű: vizelethajtó, vese, hólyag és húgyutak kezelésére

*A kutyatej megelőzheti a bőrrákot



Egy queenslandi gyógyszergyártó cég állítása szerint egy igen gyakori gyomnövény nedve eltávolítja a szeplőt és megelőzi az esetlegesen halálos bőrrákot.

A Peplin zselét készített a kutyatej nedvéből, melyet a népi gyógyászatban a rák gyógyítására használnak fel. Azt mondják, a zselé megszünteti a szeplőket, melyek invazív bőrrákot okozhatnak, ha kezeletlenül maradnak.

A Peplin vezérigazgatója, Peter Welburn elmondta, hogy az emberi kísérletek szerint a zselé hatékonyan kezeli a szeplőket, és a sebeket is két napon belül begyógyítja. A kísérletben szreplő 125 beteg két napon át naponta egyszer használta a készítményt. Dr. Welburn elmondása szerint a betegek 27 %-ánál az összes szeplő eltűnt, míg 44 %-uknál részleges sikert értek el.

"Ez az első termék, mely hatásosnak bizonyult az arcon, nyakon és más, nehezen kezelhető helyeken, mint a felkar és a kézfej található szeplők kezelésére." - mondta Dr. Welburn. A szernek nincsenek súlyosabb mellékhatásai az átmeneti kipirosodás és hámlás. A zselé azonban nem gyógyítja a melanómát.

A Peplin alapítója, Dr. Jim Aylward elmondta, hogy az egész akkor kezdődött, mikor több mint 10 évvel ezelőtt még a Közösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezetnél dolgozott. "Elő kellett állnom az adu ásszal, és a népi bölcsességet hívtam segítségül." - mondta Dr. Aylward. "Az édesanyámtól tudtam, hogy a kutyatej jó hatással van a bőrrákra. Mikor elveszítettem a munkámat, eldöntöttem, hogy megkeresem az aktív összetevőjét, és így is lett."


1998-ban megalapította a Peplint, mely a gyomnövény hasznának kutatásával foglalkozott.Az ausztrálok 60 %-ának legalább egy szeplője van, míg Észak-Hemisphere-ben csupán 25 %-uknál fordul elő. A zselé az Egyesült Államokban várhatóan 2011-ben kerül forgalomba, nem sokkal ezután pedig Ausztráliában is kapható lesz.



HOGYAN KÉSZÜL A DIÓBOR ÉS DIÓLIKŐR?


A dióbor illetve diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.
Nem egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül, inkább egy aperitif, melynek alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak. De készítik likőr módra is, bor nélkül, pálinkával, ritkán tiszta alkohollal.
Igen jó aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású.
Éretlen, „lágy” dióval készítik, melynek még nem keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.
A zöld dió belseje
A zöld dió belseje
A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben érezhető. Ez az ízhatás módosítható a hozzáadott cukorral, mely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét.
A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.

Receptek

Sok receptet szedtem egymás mellé, mert így látni, hogy milyen sokféle jónak tartott változat van, a dió mennyiségét és az érlelés idejét és módját illetően.

Dióborok

1. Lucie Wattiez, Belgium:
7 liter asztali vörösbor, 1 liter tömény alkohol, 22 db zöld dió, 1,3 kg cukor. Egy ballonba tölti a bort, az alkoholt, a cukrot és a négyfelé vágott diókat. Időnként megrázogatja, 3-4 hónap múlva hasonlítani fog a portóira. Az érlelés 1-2 hónapjában leszűri, úgy érleli tovább. Végül palackokba tölti.
2. Alain Jacques, Belgium:
8 palack fehér vagy vörös bor, 1liter tömény alkohol, 1 kg cukor, 25 db zöld dió. Megmossa, és apró darabokra vágja a diókat. Egy ballonba teszi, ráönti a bort, az alkoholt és a cukrot. Az első 2 héten gyakran rázogatja, hogy jól felkeveredjen. 9 hónapig érleli, azután leszűri és palackozza.
3. Perigordi recept:
5-6 liter rozébor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 80 db zöld dió. Az apróra vágott diókat és minden hozzávalót egy ballonba tölti, melyben nem éri a levegő. 3 hónapig pihenteti, azután leszűri és palackozza.
4. Bernadett gyűjtése Franciaországból:
5 liter rozébor, vagy vörösbor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 50 db dió, 1 rúd vanília, 1 db fahéj, 1 narancs szárított héja. A 4 felé vágott diókat a hozzávalókkal egy ballonba teszi, és ledugaszolja. 50 napig áztatja, időnként megrázogatva. Leszűri és palackozza.
5. Névtelen, francia recept:
22 db dió egy bemetszéssel, 0,5 liter vörösbor, 0,5 liter pálinka, 3 db narancsba szúrva 9 db szegfűszeg, 0,2 kg cukor, 10 db borókabogyó, 2 rudacska fahéj, 2 rúd vanília. 22 napig kell érlelni, minden reggel felrázva. Szűrés után fogyasztható.
6. Jacotte receptje az fr.rec.cuisine fórumról:
1 palack jó rozébor, 175 g cukor, 5 db dió negyedelve, 2 cl gyümölcspálinka. Egy jól záródó üvegedénybe tenni 6 hétre, hűtőszekrénybe, időnként felrázva. Azután leszűrni és még 1-2 hónapig érlelni.
7. O. Marti, Svájc:
5 liter jó minőségű vörösbor, 1 kg cukor, 0,5 liter víz, 2 rúd vanília, 1 liter almapálinka, 1 db szerecsendió reszelve, 6 db szegfűszeg, 26 db dió. A feldarabolt diókat és az összetevőket egy üvegballonba teszi, jól ledugaszolja, de nem légmentesen. 40 napig áztatja, majd leszűri kétszeres finom tüllrétegen át. Palackozza, és hűvös helyen tárolja. Különösen kecskesajthoz, és a Bleu de Bresse francia kéksajthoz ajánlja.
8. Jean-Marie Giaux de Waulsort abbé receptje Belgiumból:
22 db diót, 1 kg cukrot, 2 liter pálinkát 3 hónapig áztat egy üvegballonban, kétnaponként felrázva.  Azután leszűri és hozzáad 4 liter lágy fehérbort, és 4 liter vörösbort.
9. Léon Huppez receptje Belgiumból:
1 kg cukrot felold 3 liter borban, majd felönti 1 liter tömény alkohollal, beleteszi a 12 db megmosott, feldarabolt diót egy ballonba. Hozzáad még 4 db megmosott diólevelet is, és feltölti még 6 liter borral. Így áztatja több hónapon át, kotyogóval lezárva a ballont. Amikor teljesen letisztult akkor leszűri. Személyes megjegyzése: „Ezt az italt 20 éve készítem. Szerintem jobb 40 %-os alkoholt használni a 90 %-os helyett. Ajánlatos 11 hónapig érlelni. Néhány éve szilvabort használok.”
A dióbor készítése egy képen
A dióbor készítése egy képen

Diólikőrök

1. Arnold Ciper, Belgium:
70 db dió, 3 liter pálinka, 6 g fahéj, 6 g szerecsendió, 3 db szegfűszeg, 1 kg cukor, 0,5 liter víz. A diókat kétfelé vágja és kikaparja belőlük a zselészerű belső részt. Azután péppé zúza a zöld részt. Hozzáadja a fűszereket, jól záródó üvegbe teszi és ráönti a pálinkát. Hűvös helyen 6 hétig érleli, azután leszűri. Szirupot készít a vízből és a cukorból, amit aztán hozzáönt a leszűrt részhez.8 hétig pihenteti, azután újra megszűri és palackozza.
2. Francia recept:
20 db dió, 1 5 liter pálinka, 0,6 kg cukor. A diókat vastag szeletekre vágva áztatja a pálinkában 60 napig, napra kitéve, azután leszűri. Hozzáadja a cukrot, ha feloldódott, ismét megszűri és palackozza, és még 3 hónapig érleli.
3. Elzászi recept:
25 db dió, 0,5 ? 5 liter pálinka, 1 rúd fahéj, 3 db szegfűszeg, 0,4-0,7 kg cukor (ízlés szerint), 1 citrom héja. Az összetevőket egy üvegbe teszi jól lezárva, a napon érleli 40 napig, gyakran felrázva, végül leszűri. Palackozva érleli még 6 hétig.



Még nem kóstoltál fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki!

 Mostanában már hajt a fenyő, így elérkezett az ideje, hogy Te is elkészítsd.  
Fenyőfát bőséggel találunk a természetben, ajánlott a közlekedési utaktól „tisztes távolságra” szedni,ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.

Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedű elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. ( Kivétel a Tiszafa)
 A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart.

Fenyőrügyszörp készítése:

Szedünk jó sok hajtásvéget, és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor bugyogni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Átmerjük nagy befőttes üvegbe, vagy üvegtálba, 1-1 megmosott citromot karikára vágva beleteszünk. Lefedjük és 24 órán keresztül pihentetjük.





A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn átengedjük. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter, annyiszor ½ kilogramm cukrot és literenként 0,5 dkg citromsavat adunk hozzá. 
Én mindig kevesebb cukrot használok a szörpöknél.a legtöbb receptnél 1 literhez 1 kg cukrot írnak!
Következik az újabb forralás, amikor gyöngyözni kezd, még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Forrón  palackozzuk ki. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg celofánt közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üveg a száraz dunsztba.
E csodálatos ízű szörp színe zöldes-barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké.
  
Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható
Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti.
                                                                            
A nyári nagy melegben fogyasszuk 1:5 arányban felöntve hideg ásványvízzel és egy citrom karikával.
 
Egészségünkre!





Én itt olvastam róla először, ajánlom:










2015. május 15. péntek
Még nem kóstoltál fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki! Mostanában már hajt a fenyő, így elérkezett az ideje, hogy Te is elkészítsd. 
Fenyőfát bőséggel találunk a természetben, de a vidéki kertekben is akad bőven belőle. Ajánlott a közlekedési utaktól „tisztes távolságra”, ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.

Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedü elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart, ígykezdődhet az akció! A szörp elkészítésének technikája nagyon egyszerű, mellesleg jól bevált, mert nálunk évek óta így készül a finomság.
Szedünk annyi hajtásvéget, amennyit akarunk – persze bőven kell belőle – és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor forrni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Fedőt teszünk rá, s 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter fenyőlénk van, annyi kilogramm cukrot és literenként 1 dkg citromsavat adunk hozzá. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.

Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátottegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dúnsztba.
E csodálatos ízű szörp színe barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké. Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Ha a nyári melegben fogyasztjuk, és szódával hígítjuk – egy beledobott citromkarika még rátesz az ízvilágára egy lapáttal.
Egészségünkre!


Házi Vegeta……



Napokban kaptam ajándékba egy kis üveg igazi ételízesítőt. Piaci árusítótársam Pista bácsi felesége lepett meg ezzel a kinccsel.
Kincs, mert tudom ők biogazdálkodást folytatnak és odafigyelnek az egészséges táplálkozásra.


Kedvet kaptam az elkészítéséhez én is. 
Hiszen ijesztő ha az üzletekben kapható ételízesítők összetételét elolvassuk, alig tartalmaznak zöldséget.

Egészségesebb hát, ha házilag készítjük el.
Augusztusi-szeptemberi eltevéssel érdemes bespájzolni az őszi-téli hónapokra. Ez egy remek ételízesítő, melyben az ízfokozót a természet adja.

Elkészítése nagyon egyszerű!Az alapanyagokat apróra vágjuk, a darabokat turmixgépben törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor két réteg celofán közé késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk.
Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.

 
Hozzávalók (egy családi adaghoz):

1/2 kg vöröshagyma, 3-4 fej fokhagyma, 1 kg sárgarépa,
1/2l kg petrezselyemgyökér, 1 nagy darab zellergumó,
hasonló nagyságú karalábé, 1/2 kg paradicsom,
1/2 kg édes paprika (kimagozva), 1/2 kg karfiol.
Zeller- és petrezselyemzöld.

Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.

Készítsünk házilag ételízesítőt!!!





Élvezeti tea


A teakeverék összetevőit magunk szedjük a  kertből vagy egy-egy kellemes túrázás, biciklizés alkalmával, 
kizárólag gépjárműforgalom és vegyszerrel kezelt mezőgazdasági területektől távoli helyekről. Majd gondosan megszárítjuk és tároljuk őket.
Ezért is vágyom nagyon egy ökofalura, ahol adott a tiszta levegő és a tiszta talaj! (biokertészkedés, permakultúra, lehető legminimálisabb gép- és járműhasználat stb. következményeként)
A gyógy- és fűszernövényeket bőségesen kínálják majd az ökofaluban lévő és az ökofalut környékező mezők, rétek, erdők, valamint a mi kis ökoházunk közvetlen közelében létrehozandó, a jelenleginél nagyobb és bőségesebb választékú gyógy- és fűszernövénykertünk.
 
Élvezeti teakeverék összetevői:
  • 5 egységnyi szárított kamillavirág
  • 5 egységnyi szárított körömvirág
  • 5 egységnyi szárított bodzavirág (Vigyázzunkcsak fásszárú bokrokról szedjünk bodzát! Mert a  lágyszárú gyalogbodza minden része mérgező! Virága és termése hasonlít az ehető bodzához!)
  • 1 egységnyi szárított levendulavirág (Erős hatású, ezért a többi összetevőhöz képest alacsonyabb arány! Tartsuk be!)
  • 5 egységnyi szárított diófalevél.

Tea elkészítése:
2,5 dl tea készítéséhez 1 teáskanál keveréket öntsünk le forró vízzel, 10 perc után szűrjük le. Klórmentes fehérítésű, 100% pamutból készült szűrőt használjunk, melyet teaházakban tudunk beszerezni.
Teakeverék tárolása:
Levegőtől elzártan, sötét, száraz helyen tároljuk a teakeveréket!
Tippek:
E teát ihatjuk az élvezet kedvéért, a teázás öröméért, napi 1-2 csészével, folyamatos fogyasztás esetén max. 1 hónapig, aztán tartsunk szünetet, készítsünk más teakeveréket! Meghűlés, torokfájás, mandulagyulladás esetén tegyünk hozzá hásfavirágot is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése